Na Facebooku pribúdajú podvody maskujúce sa za profily celebrít a známe stránky

Už niekoľko týždňov sleduje naša redakcia situáciu na sociálnej sieti Facebook a podstatne sa zvýšil počet podvodných príspevkov a reklám, zneužívajúcich známe osobnosti a celebrity.

V drvivej väčšine prípadov sa jedná o podvodnú reklamu alebo podvodný príspevok či komentár pod príspevkom, ktorý obsahuje grafický banner so známou osobnosťou a ponúka možnosť rýchleho zbohatnutia, prípadne informuje o tom, že známa osobnosť bude rozdávať peniaze.

Ďalší typ podvodných reklám a príspevkov na sociálnej sieti Facebook, ktoré zneužívajú fotky známych osobností, odkazuje na podvodné internetové obchody, ktoré môžu zbierať osobné údaje, alebo sa pokúsiť inštalovať malvér do počítača užívateľa. V podvodných príspevkoch sa nachádzajú fotky známych osobností, propagujúcich podvodný obchod alebo webstránku.

Iný typ podvodných príspevkov, ktorý sa v poslednej dobe objavuje, sa tvári ako online video prenos (live video stream) na sociálnej sieti Facebook a sľubuje užívateľom za zdieľanie a komentovanie daného podvodného príspevku vysokú finančnú odmenu – a to rádovo tisíce eur, ktoré vraj rozdáva práve celebrita vo videu.

Samozrejme sa nejedná o reálny video stream, ale verejne dostupné video, ktoré bolo so známou osobnosťou natočené v minulosti za úplne iným účelom. Toto video útočník stiahol, zostrihal a upravil tak, aby čo najviac sedelo do podvodu, a následne ho ako podvodný video príspevok publikoval.

Tento typ príspevkov je zameraný na zber kontaktov na sociálnej sieti Facebook, ktoré podvodný príspevok zdieľajú, alebo ho komentujú. Tým, že uveria podvodu, sú potenciálne náchylní dôverovať podvodným správam a nechať sa reálne podviesť. Následne môže útočník nazbierané kontakty zneužiť na ďalšie cielené podvody na dané osoby, realizované ním alebo inými hackermi, ktorým kontakty odpredá.

Ďalší typ podvodu sa maskuje za známe stránky na Facebooku. Útočník si vytvorí stránku s rovnakým názvom a titulným obrázkom, aký používa skutočná oficiálna stránka na Facebooku. Následne uverejňuje komentáre v diskusii na oficiálnej stránke a požaduje po užívateľoch, aby klikli na internetový odkaz smerujúci na podvodnú webstránku.

Zároveň sa objavujú aj falošne profily, ktoré majú rovnaký názov a profilovú fotku ako známe stránky na Facebooku, aktívne oslovujú iných užívateľov na sociálnej sieti Facebook a žiadajú ich o priateľstvo.

Útočníci týmto spôsobom zbierajú kontakty, na ktoré následne rozosielajú spam a ďalšie odkazy na podvodné webstránky.

Útočníci taktiež zneužívajú získané prihlasovacie údaje kompromitovaných profilov na Facebooku a cez ich účty zdieľajú a označujú kontakty zo zoznamu priateľov priamo na podvodnom príspevku. To spôsobí, že sa príspevok označenej osobe zobrazí prioritne, čím sa zvýši dosah podvodného príspevku.

Nasleduje niekoľko ukážok podvodných príspevkov, ktoré zneužívajú fotky známych osobností:

(podvodný príspevok odkazujúci na podvodnú stránku)
(podvodný príspevok, ktorú sa tvári ako live video stream – rovnaký podvodný príspevok sa objavoval aj s Rytmusom (Patrik Vrbovský))
(podvod zneužívajúci fotografiu Karla Gotta)
(Stránka zomri upozorňuje na podvodný profil, ktorý ju kopíruje)
(podvodný príspevok odkazujúci na podvodný internetový obchod)
(podvodný príspevok odkazujúci na podvodný internetový obchod)

Odporúčania ako sa týmito podvodnými príspevkami nenechať oklamať:

  • Nedôverujte bulvárnym reklamám, ktoré sľubujú rýchle zbohatnutie alebo peniaze zadarmo. Vždy sa jedná o podvod, nikto vám bez dôvodu nedaruje peniaze.
  • Ak narazíte na reklamný príspevok na Facebook stránke (skupine), ktorý zneužíva fotky známej osobnosti, tak sa bude jednať najskôr o podvodný príspevok.
  • Rovnako ak váš priateľ-kontakt na sociálnej sieti zdieľal podozrivý reklamný príspevok, ignorujte ho. Upozornite priateľa na možnosť podvodu.
  • Nikdy nenakupujte na neoverených internetových obchodoch, na ktoré ste sa dostali cez podozrivý reklamný príspevok na sociálnej sieti.
  • Pokiaľ vás požiada známa Facebook stránka o priateľstvo, tak je to podvod – jedná sa o falošný profil. Stránky na Facebooku štandardne nemôžu žiadať o priateľstvo iných užívateľov.
  • Známe Facebook stránky po vás nebudú požadovať v komentároch, aby ste navštívili iné webstránky, alebo aby ste klikli na internetový odkaz. Toto vo veľkom využívajú najmä podvodníci.