Pozor na podvodnú webstránku ponúkajúcu rýchle zbohatnutie vďaka Bitcoinu


Poslednú dobu sa na sociálnej sieti Facebook zobrazuje reklama, ktorá zneužíva fotografiu ministra financií Igora Matoviča. Reklama sľubuje rýchle zbohatnutie na kryptomene Bitcoin a odvoláva sa na to, že rovnakým spôsobom zbohatol aj Igor Matovič. Jedná sa samozrejme o klamstvo a týmto jedným to nekončí. Ak na reklamu kliknete, tak sa ocitnete na podvodnej webovej stránke, ktorá kopíruje dizajn a logo známeho spravodajského portálu Aktuality.

Pozornému čitateľovi určite neunikne, že stránka kopírujúca web Aktuality beží na podstatne odlišnej internetovej adrese – onlinenews(.)to. Okrem ukradnutého dizajnu, podvodný web zneužíva aj logá známych spravodajských portálov ako Pravda, Denník N a SME. Touto taktikou sa podvodník snaží zvýšiť dôveryhodnosť podvodnej stránky, takže menej skúsených návštevníkov to môže oklamať. Článok na podvodnej stránke popisuje opäť raz zázračné spôsoby ako zbohatnúť za pár týždňov o tisíce eur, a to vďaka investovaniu do kryptomeny cez služby s názvom Bitcoin Loophole. O danej službe si viac povieme za chvíľu.

Článok zneužíva osobu Igora Matoviča tvrdením, že práve on na danej službe zarobil milióny eur. V tabuľke umiestnenej priamo v článku sa uvádza, že Igor Matovič dokázal z vkladu 10 000 eur získať sumu cez 400 000 eur. Ďalej článok uvádza, že Igor Matovič povedal, že už s malou investíciou od 300 eur je možné očakávať návratnosť 10 000%. Rád by som tomu veril aj ja sám, ale žiaľ ako to v takýchto prípadoch býva, jedná sa len o klamstvo a obrovský podvod.

Igor Matovič nikdy nič z toho nepovedal, nikdy neinvestoval v pochybnej službe Bitcoin Loophole a všetky informácie uvedené na podvodnej webstránke sú klamstvo a podvod. Identita ministra financií bola v tomto prípade zneužitá bez jeho vedomia. Okrem hlavného článku sú po bokoch uvedené aj fotografie šťastných ľudí, ktorí vraj zarobili tisíce eur už za pár dní. Fotografie týchto ľudí sú buď z fotobanky, alebo sú ukradnuté z cudzích profilov na sociálnych sieťach. Dokonca aj diskusia, ktorá je uvedená na konci stránky, nie je skutočná. Je to len umelo napísaný text, ktorý sa má podobať na diskusiu zo sociálnej siete Facebook. V skutočnosti je to len podvrh, ktorý kopíruje dizajn Facebooku.

Pozrime sa na samotnú službu Bitcoin Loophole, ktorá beží na adrese bitcoin-loophole(.)io. Webová stránka len veľmi nešpecificky popisuje, že sa jedná o automatizované investovanie do kryptomeny. Čo popisuje veľmi presne, je minimálny vklad v hodnote 250 dolárov, čo už nie sú malé peniaze a verím, že naivného dôchodcu, ktorý na podvod skočí, bude veľmi mrzieť, keď o takúto sumu príde.

Prečo si myslíme, že je daná služba podvod?

  • Prvá indícia je to, že na danú službu odkazovala jasne podvodná webová stránka a podvodná reklama na sociálnej sieti Facebook.
  • Na stránkach služby sme nikde nenašli obchodné podmienky a kontakt na prevádzkovateľa.
  • Na stránkach nie je uvedené ani len kontaktné telefónne číslo.
  • V registračnom formulári chýba odsúhlasenie obchodných podmienok.
  • V registračnom formulári chýba súhlas so spracovaním osobných údajov.
  • Internetová adresa – webová doména má utajeného majiteľa.
  • Služba využíva platby prostredníctvom kryptomeny, ktorá je anonymná, a preto je nemožné získať svoje peniaze späť.

Dokonca aj služba ScamAdviser vyhodnotila danú webovú stránku ako podozrivú:

Naša redakcia môže s čistým svedomím označiť službu Bitcoin Loophole za podvod. Absolútne neodporúčame registrovať sa v danej službe a rozhodne neodporúčame posielať im peniaze. S najväčšou pravdepodobnosťou prídete o všetky peniaze, ktoré sa v službe rozhodnete investovať. Žiadna seriózna investičná služba neskrýva svoju identitu a žiadna seriózna služba nepoužíva klamstvá, manipuláciu ani totálne výmysly na svoju propagáciu.