Dvaja členovia ransomware gangu boli zadržaní na Ukrajine


28. septembra prebehla policajná akcia zameraná na kybernetickú kriminalitu, pri ktorej boli zadržaní dvaja členovia ransomware gangu stojaci za kybernetickými útokmi na viac ako stovku firiem prevažne z Európy a USA. Zatknutie prebehlo na území Ukrajiny a okrem Europolu a ukrajinskej polície sa na vyšetrovaní podieľal aj Interpol a americká FBI. Bezpečnostné zložky zadržali dve podozrivé osoby, a zároveň zaistili počítačovú techniku a takmer 400 000 amerických dolárov v hotovosti, ktoré boli ukryté v spálni jednej z podozrivých osôb.

Okrem hotovosti boli zaistené aj dve luxusné autá v celkovej hodnote viac ako 200 000 eur a taktiež bitcoin peňaženky s kryptomenou, ktorá v prepočte dosahuje hodnotu viac ako jeden milión dolárov. Všetky zaistené dôkazy jasne naznačujú, že obe osoby sa podieľali na ransomware útokoch, za ktoré boli zatknuté.

Zadržané osoby sú obvinené za to, že sú členmi zločineckej organizácie, ktorá sa špecializuje na kybernetické útoky typu ransomware. Od apríla 2020 sa zločincom podarilo preniknúť do IT infraštruktúry rôznych zahraničných firiem a nainštalovať tam malvér. Následne kybernetickí útočníci kradli citlivé firemné dáta a na záver ich zašifrovali na zariadeniach zamestnancov. Zločinci požadovali výkupné za poskytnutie dešifrovacieho kľúča a v prípade, že firma odmietla spolupracovať, vyhrážali sa, že ukradnuté citlivé firemné dáta zverejnia na darknete. Vďaka vyšetrovacej práci viacerých bezpečnostných zložiek sa podarilo odkryť časť ransomware gangu. V tejto chvíli sa však jedná len o vrchol ľadovca, nakoľko po celom svete operuje veľké množstvo rôznych kybernetických gangov a skupín, ktoré sa zameriavajú na ransomware útoky.