Pozor na podozrivé webstránky ponúkajúce peniaze za váš Facebook účet


Poslednú dobu sa objavujú webové stránky a príspevky na sociálnej sieti Facebook, ktoré ponúkajú finančnú odmenu za to, že im „prenajmete svoj Facebook profil“. Verím, že väčšina našich pravidelných čitateľov sa práve pousmiala a je im automaticky jasné, prečo to nerobiť. Nikdy a za žiadnych okolností by ste nikomu nemali dávať svoje prihlasovacie údaje tretej osobe alebo firme. Rovnako by ste, pre zvýšenie zabezpečenia svojho Facebook profilu, mali používať dvojfaktorovú autentifikáciu.

Je nutné uvedomiť si, že ak niekomu pošlete svoje prihlasovacie údaje, tak strácate kontrolu nad svojím Facebook účtom. Dotyčná osoba, ktorá získa prístup k vášmu účtu, môže ihneď zmeniť prihlasovacie údaje, emailovú adresu a ďalšie bezpečnostné prvky tak, aby ste sa k svojmu profilu už nedostali. Následne ho môže využiť na ďalšiu podvodnú činnosť – napríklad postovať a zdieľať podvodné príspevky pod vaším menom.

Ešte horšia situácia môže nastať, ak máte k svojmu Facebook účtu pripojenú aj platobnú kartu. Ak ste na Facebooku niekedy za niečo platili, napríklad za hry alebo propagáciu príspevku či inzerátu, tak ste najskôr použili svoju platobnú kartu, a tá sa uložila v nastaveniach. Ak by podvodník získal prístup k vášmu Facebook účtu, kde je pripojená aj platobná karta, tak ju môže zneužiť a vytvoriť napríklad podvodnú reklamu, ktorá bude platená práve z vašej platobnej karty.

Pozrime sa ale bližšie na jednu webovú stránku, ktorá ponúka peniaze za prenajatie Facebook účtu. Nájdeme ju na adrese fbnaprenajom(.)com a na úvodnej stránke sa len dozvieme, že ju prevádzkuje marketingová firma, ktorá nám chce zaplatiť za náš Facebook účet. Skúsme ale zistiť, aká firma za danou stránkou stojí. Žiaľ, v sekcii Kontakt nachádzame len emailovú adresu, ktorá je vytvorená v bezplatnej emailovej službe Gmail, a to je všetko, žiadne obchodné meno, žiadne IČO a ani telefonický kontakt, proste nič.

Podobnú stránku, ktorá nemá uvedené žiadne kontaktné údaje, môže prevádzkovať hocikto, kľudne internetový podvodník, ktorý len zbiera prihlasovacie údaje do služby Facebook, aby ich mohol následne zneužiť. Žiadna seriózna firma nebude na marketing používať cudzie účty fyzických osôb na Facebooku a žiadna seriózna firma na internete nevystupuje anonymne. Ďalšia sekcia, na ktorú sme sa pozreli, sú obchodné podmienky – tie absolútne nespĺňajú potrebné legislatívne požiadavky. Ani v obchodných podmienkach (resp. podmienkach prenájmu) nie je uvedený prevádzkovateľ danej služby, stránku môžeme vyhodnotiť ako extrémne podozrivú až podvodnú.

Rozhodne neodporúčame využívať podobné služby, nakoľko sú v rozpore aj so samotnými pravidlami spoločnosti Facebook, keďže podobný prenájom účtu je zakázaný. Ako už bolo vyššie spomenuté, nikdy nikomu neprezrádzajte svoje prihlasovacie údaje, pretože môžete veľmi rýchlo stratiť prístup k svojmu užívateľskému profilu.