Pozor na podvodné SMS ponúkajúce prácu

telefonicke podvody

V posledných dňoch sme zaznamenali prebiehajúci vishingový útok (telefonický útok/podvod), kedy sú na slovenské telefónne čísla rozosielané SMS správy s ponukou práce. Ako odosielateľ SMS správy sa nezobrazuje telefónne číslo, ale text – názov odosielateľa. K telefónnemu číslu odosielateľa sa nie je možné dopátrať, nakoľko kybernetický útočník využíva zahraničné SMS brány. Názov odosielateľa sa mení a väčšinou je uvedený vo forme emailovej adresy.

Obsah SMS správy je napísaný v anglickom jazyku a informuje o tom, že príjemca správy bol vybraný pre prácu na plný alebo čiastočný úväzok. V správe je uvedená aj ponúkaná mzda v rozsahu 50 – 200 eur za odpracovaný deň. Na záver je uvedený kontaktné telefónne číslo (zahraničné) a informácia o tom, aby prvý kontakt prebehol cez messenger aplikáciu WhatsApp.

Čo sa stane ak na správu odpoviem?

V prípade, že podvodníka kontaktujete, začne kolotoč manipulácie. Príde vám potvrdenie, že pracovné miesto je dostupné, že ho môže vykonávať praktický každý a kľudne pracovať z domu, bez akéhokoľvek špeciálneho vzdelávania, že si vás dohľadali na internete a že sa na prácu hodíte. Počas komunikácie, vám podvodník môže zaslať rôzne falošné a dokumenty ako pracovnú zmluvu, dotazník uchádzača a pod.

Tú číha prvé nebezpečenstvo a to odcudzenie osobných údajov. Podvodník bude po obeti požadovať zaslať aj naskenované alebo odfotené doklady (OP, vodičské oprávnenie, pas). Všetky tieto dokumenty a informácie môže následne zneužiť pri ďalších podvodoch alebo pri praní nelegálne získaných peňazí, samozrejme pod identitou obete.

V prípade, že sa podarí útočníkovi obeť dostatočne zmanipulovať, tak príde na rad požiadavka na zaplatenie vstupného poplatku, poplatku na pracovné vybavenie, poistenie a pod. Ak obeť pošle podvodníkovi peniaze, tak ten sa bude pokúšať vymámiť ďalšiu a ďalšiu platbu pod rôznymi zámienkami. Naďalej bude obeť presviedčať, že si nemôže nechať ujsť tak výhodnú príležitosť, prípadne ponúkne vyšší plat alebo ďalšie nereálne benefity.

Obeť samozrejme žiadne dobre platené zamestnanie nezíska, ide o podvod a obeť príde o svoje peniaze.

Prečo je to podvod?

  • Jedná sa o klasickú praktiku sociálneho inžinierstva, kedy sa podvodník snaží svoju obeť nalákať na výhodnú ponuku s cieľom obohatenia. Je jasné, že mzda 200 eur denne je pre väčšinu ľudí natoľko zaujímavá, aby podvodníka v dobrej viere kontaktovali.
  • Nikto vás nebude kontaktovať ohľadom práce, pokiaľ nemáte zverejnený životopis.
  • Nikto vám len tak neponúkne prácu bez dostatočného vzdelania.
  • Akákoľvek extrémne lákavá ponuka býva žiaľ väčšinou podvod.
  • Ak vám chce niekto ponúknuť prácu, tak to nebude formou SMS.
  • Zahraničné telefónne číslo jasne napovedá, že sa jedná o podvod.
  • Neznámy odosielateľ, nie je možné dopátrať sa, kto SMS odoslal.
  • Prvý kontakt cez aplikáciu WhatsApp – takto sa pracovný pohovor rozhodne nerealizuje.

Ak vám prišla podobná SMS a rozmýšľali ste nad tým, že odosielateľa kontaktujete, tak vám to rozhodne neodporúčame. So 100% istotou sa jedná o podvod!